Expertise en Onderzoek

Beproevingsmethoden voor natuursteen – Petrografisch onderzoek

De petrografisch beschrijving van natuursteen is belangrijk niet alleen voor de petrografisch classificatie, maar ook om eigenschappen te accentueren die chemische, fysische en mechanische eigenschappen van het gesteente beïnvloeden.
Op dezelfde manier zou de bepaling van de oorsprong van het gesteente nodig zijn (bijvoorbeeld in het geval van restauratie van historische monumenten).
Het is daarom essentieel dat het karakteriseren van de natuursteenen niet alleen vanuit het oogpunt van hun minerale bestanddelen en hun textuur en structuur is, maar ook in termen van kenmerken als: kleur, aanwezigheid van aders, van fossielen, enz.
Om ervoor te zorgen dat de petrografische classificatie objectief is, is het essentieel dat de karakterisering van het materiaal, zoveel mogelijk, kwantitatiev is.

Schadediagnose

Als schade eenmaal is ontstaan, is dat in de praktijk niet bij de eerste aanblik te verklaren. Dat maakt het dan moeilijk om de oorzaak te bepalen. Bij een schadediagnose zoeken wij naar de mineralogische oorzaak van de schade. Wij bepalen veranderingen binnen of tussen mineralen met een stereomicroscoop of polarisatiemicroscoop. Hiervan wordt een rapport met afbeeldingen gemaakt. Als nodig voeren wij ook chemische en petrografische analyses uit met XRF, XRD of REM.

Voorbeelden van schade:

  • scheuren of breuk in natuursteen
  • verkleuringen
  • vlekken

Kwaliteitscontrole

Bestaat twijfel over de geleverde kwaliteit? Wij kunnen de karakteristieken van het gesteente onderzoeken en met een eerder opgestelld rapport vergelijken.

 

 

 

Wilt u weten wat we voor u kunnen doen op het gebied van:

  • Petrografisch onderzoek
  • Petrografisch schadediagnose
  • Product- en kwaliteitscontrole
  • etc.

Aarzel dan niet om contact op te nemen met ons!